Stránky

Jan Rapin


JAN RAPIN

Česká republika / Czech Republic


  Jan Rapin je malíř druhé poloviny dvacátého století. Století, které je ve všech oborech objevitelské Století nevšední a nenormální. A umění je vždy odkazem doby. Umění se nikdy nevyvíjí, jako třeba technika. Kdyby se malířství vyvíjelo, kde by dnes zůstal třeba takový Michelangelo.

  Po druhé světové válce bezbřehost názorů ovládá umělecký svět. Přestala platit všechna kritéria a je směšné, že v umění zůstala kritika. Svobodně se rozhodujeme, co chceme malovat a jak chceme malovat. Je pravda, že tradice diktatury v umění je stále živá a ctitelé nových směrů a názorů mají snahy obsadit všechny posty opuštěné zvláště v Čechách od vyznavačů socialistického realismu. Vytvořit mocenská centra. A malíř je tu najednou sám a musí se dobrovolně rozhodnout, jestli popluje oficielním proudem nebo ne.

  Rapin sází na myšlenku, že umění je odvozeno od slova umět. Netvrdí, že jsme v roce nula a před námi umění nebylo. Máme za sebou již francouzskou revoluci a Říjnovou revoluci. Rapin vychází z evropské tradice. Jeho tvorba je expresivní a jeho obrazy samostatnou výpovědí o světě, ve kterém žijeme. Jeho obrazy nemají hluchá místa a jeho barvy jsou krásné. Jsou bohaté a šťavnaté jako díla těch největších barokních umělců.

  Celý svět je v neustálém pohybu. Rapinovy obrazy jsou dokladem tohoto pohybu. Je to malba, která nepotřebuje triků a inovací, které by šokovaly diváka. Snad nejde o motiv obrazu. Důležitější je harmonie a vztahy jednotlivých hodnot. Všechno je to spjato s velkým zaujetím. Nejsou tu barvy kladené za studena. Je to impulzivní tvorba, která přitakává k životu. Jeho obrazy jsou plné tvarů a plné barev.

  A barvy jsou harmonické a řekl bych logické.

  Rapin má svou uměleckou tvář. Má svoji koncepci. Jeho tvorba se jistě bude vyvíjet, ale vždy to bude ten Rapin, kterého známe.

  Žijeme v době, kdy každý umělec zůstává sám se sebou a sám prezentuje svůj názor. Je to cesta těžká a logická. A Rapin se na této cestě určitě neztratí. Jeho obrazy jsou i srozumitelně nezakuklené.

  Žijeme barokní tradici.

  Dynamika Rapinových obrazů tomu nasvědčuje. Jeho obrazy se nekrčí v koutě. Znají svoji cenu. Jsou
dominantní a přesvědčivé.

                                                                                                                               Vladimír Komárek





 

Jan Rapin Augen von Vladimír Komárek




" Jan Rapin ist ein Maler  der zweiten Hälfte des zwanzigsten Jahrhunderts.

  ... Die ganze Welt ist in ständiger Bewegung. Rapinws Bilder sind ein Beleg für diese Bewegung. Es ist ein Gemälde, das nicht braucht Gimmicks und Inovationen, die den Betrachter schockieren würde. Vielleicht handelt sich  nicht  um ein Thema Bild. Noch wichtiger ist die Harmonie und die Beziehungen der einzelnen Werte. Alles ist verbunden mit großem Leidenschaft. Er  redet nicht mit kaltem Farben . Es ist eine  impulsive Formation, die zum Leben weckt.Seine Gemälde sind voller Formen und bunt. Und Farben sind harmonisch und logisch, würde ich sagen.  

  Rapin hat eigene künstlerische Form. Er hat seine eigene Vorstellung. Seine Werke werde er  sicherlich weiterentwickeln, aber es wird immer einen Rapin, der wir kennen . Wir leben in einer Zeit, wo jeder Künstler selbst bleibt und präsentiert er seine Ansichten. Es ist eine Festplatte und logisch. Und Rapin auf dieser Reise ist sicherlich nicht verloren. Seine Bilder sind klar.

  Wir leben baroken Tradicion. Rapins Dynamik von Bildern abgeleitet werden kann. Seine Gemälde sich nicht in der Ecke drücken. Sie kennen ihren Wert. Sind dominant und úberzeugend."




                                         
        














                                                                      

Do tohoto okamžiku relizoval přes sto samostatných výstav doma i v zahraničí.

Není členem žádné výtvarné skupiny a kolektivních výstav se prakticky neúčatní.


 





Olejové obrazy, grafiky a litografie jsou zastoupeny na webových stránkách http://www.gallery-nykli.com/                                           
                                                                                                                
 (Publikované obrazy a grafika - Jan Rapin)

Žádné komentáře:

Okomentovat