Stránky

Kočky s levandulí / Katzen mit Lavender

                                            Levandulí provoněný dům.





 
 Letošní úroda levandule byla nad míru štědrá. V letních měsících lahodila naším očím a na podzim nás omámila svou nádhernou vůni.
Přesně tak to v letošním roce bylo i na mé malé zahrádce. Protože bydlíme v oblasti, kde se Levanduli náramně daří, měli jsme i hojnou sklizeň.
A k čemu že je tato nádherná fialová rostlinka dobrá?
"Nálev z květu levandule se přidává do koupele – již v antickém Římě ji přidávali do koupele (latinské lavare znamená mýt, umývat se). Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). Používá se i v kuchyni, je jednou ze součástí provensálského koření. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají po vzbuzující účinek."
 
Svou levandulovou úrodu jsem hezky nasušila a nyní je postupně zpracovávám. Prvním počinkem z této voňavé bylinky jsou tyto kočky:
 



 
 
 

(Levandulová - H. Hegerová a P. Hapka )

1 komentář: